به صورت خیلی خلاصه باید گفت که وسایل ارتودنسی دلیل بوی بد دهان نیستند، بلکه در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ذرات غذا بین براکتها و بقیه اجزای ارتودنسی باقی میماند. این مواد توسط باکتریها تجزیه میشوند که یکی از خروجی آن بوی بد دهان خواهد بود.
در این فایل صوتی دکتر سهراب آصفی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاریهای فک و صورت، درباره اینکه دلیل بوی بد دهان در طی درمان ارتودنسی توضیح میدهند.
افرادی که به ارتودنسی دهان میپردازند ممکن است نگران این باشند که با بوی بد دهان روبرو شوند. بدون شک پس از تغییراتی که به واسطه ارتودنسی در دهان شما اتفاق میافتد غافلگیر خواهید شد.
با این حال، مادامی که پروسه ارتودنسی در حال انجام است، باید مراقبتهای آن را خیلی جدی بگیرید. براکت ارتودنسی اغلب موجب ایجاد ناراحتی میشود و حتما باید در زمان استفاده از آنها برخی از انواع غذاها را مصرف نکنید.
از طرفی یکی از اتفاقهای نه چندان خوشایند در طول انجام پروسه ارتودنسی، بوی بد دهان است. در این مقاله به بررسی این موضوع که آیا ارتودنسی باعث بوی بد دهان میشود یا خیر خواهیم پرداخت.
دلایل بوی بد دهان در هنگام استفاده از ارتودنسی چیست؟
بوی بد دهان در ارتودنسی امری طبیعی است و در اکثر افراد اتفاق میافتد. برخی از دلایلی که در هنگام استفاده از ارتودنسی موجب بوی بد دهان میشود عبارتاند از:
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- داشتن بیماریهای مربوط به دهان
- خشکی دهان و مصرف کم آب
- شرایط پزشکی نامطلوب
- رژیم غذایی غیراستاندارد و نامناسب
استفاده از بریس ارتودنسی ممکن است منجر به ایجاد بوی بد دهان شود. زیرا باکتریهای موجود در دهان میتوانند باعث تولید ترکیبات گازی ناخوشایندی مانند VSC شوند که بوی نامطبوع دهان را ایجاد میکنند.
از اینرو، بوی بد از این باکتریها منشا میگیرد که بیشتر در زبان و برخی در فضای بین دندانها جای میگیرند و رشد میکنند.
درباره بوی بد دهان در طی درمان ارتودنسی منابع مختلف اینگونه بیان میکنند که وسایل ارتودنسی به خودی خود باعث بوی بد دهان نمیشود، بلکه ذرات ریز غذا بین براکتها و سیمهای ارتودنسی گیر میکنند که این ذرات توسط باکتریها تجزیه و خروجی آن بود بد دهان خواهد بود.
تحقیقات صورت گرفته در سال 2016 نشان داد که بریسهای ارتودنسی لایههایی را برای زندگی باکتریها ایجاد میکنند. در واقع میتوان گفت بریس ارتودنسی علت بوی بد دهان در ارتودنسی اگر به درستی تمیز نشوند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته، استفاده از ارتودنسیهای شفاف در مقایسه با بریسهای ارتودنسی بوی خیلی کمتری در دهان به وجود میآورند.
چگونگی رفع بوی بد دهان ارتودنسی
هنگام استفاده از بریس میتوان با رعایت چند نکته از بوی بد دهان جلوگیری کرد. رعایت این نکات زمانی که تحت درمان ارتودنسی هستید از بوی بد دهان جلوگیری کرده و موجب میشود تا خجالت زده نشوید.
این نکات عبارتند از:
بهداشت دهان و دندان خود را حفظ کنید
حفظ بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از بوی بد دهان بسیار مهم است. این موضوع حتی بدون استفاده از بریس ارتودنسی نیز اهمیت دارد.
بهداشت دهان و دندان باید به خوبی رعایت شود؛ آن هم به ویژه زمانیکه از بریس استفاده میشود. عدم رعایت بهداشت میتواند منجر به پوسیدگی دندانها و التهابات لثه شود.
از اینرو، نیاز است تا دقت بالایی به نحوه تمیزی دهان، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان برای دفع باکتریها و جلوگیری از بوی ناخوشایند دهان داشته باشید.
راههای از بین بردن پلاکهای ایجاد شده بر روی دندان شامل موارد زیر است:
- در طول روز حداقل یک مرتبه مسواک بزنید و دقت داشته باشید تا مسواک به همه دندانها برسد برای این کار میتوانید از مسواکهای مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
- در طول روز باید دستکم یک بار بین دندانهای خود را با نخ دندان تمیز کنید تا هیچگونه غذایی بین آنها باقی نماند.
- از مسواک بین دندانی نیز باید در طول پروسه ارتودنسی استفاده کنید تا باکتریهایی را که بر روی سطح دندان که با مسواک معمولی از بین نمیروند را پاک کنید.
از دهانشویه غافل نشوید
استفاده از دهانشویه بدون الکل نیز از جمله مواردی است که در طول ارتودنسی همواره توصیه میشود.
البته، دهانشویه به تنهایی قادر به حذف کلیه رسوبات و پلاکهای موجود بر روی دهان و دندان نیست، اما استفاده از دهانشویه میتواند به عنوان مکملی موثر برای جلوگیری از بوی بد دهان مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری از دهانشویههایی که در بازار عرضه میشود، شامل الکل هستند. انتخاب این نوع از محصولات به هیچ وجه توصیه نمیشود، چرا که حضور الکل در دهانشویه ممکن است منجر به خشکی دهان و دندانها شود.
لذا اگر از دهانشویههای بدون الکل استفاده کنید باکتریها را به طور کامل از بین برده و دهان خود از هر گونه باکتری و پلاک تمیز خواهید کرد.
رعایت رژیم غذایی مناسب
برای جلوگیری از بوی بد دهان، علاوه بر بهداشت دهانی منظم، حفظ رژیم غذایی مناسب نیز بسیار اهمیت دارد.
محققان کشف کردند که مصرف بعضی از مواد خوراکی باعث بروز بوی بد دهان میشود. لذا، غذاهایی که مصرف میکنید میتوانند بوی دهان شما را تا ساعتها پس از مصرف تغییر دهند.
در این راستا، بهتر است تا سیر و پیاز خام را در غذاهای خود کاهش دهید، زیرا این غذاها ممکن است علت بوی بد دهان باشند. به جای اینها، از مواد خوراکی مانند نعنا، کاهو و سیب استفاده کنید که میتوانند از ایجاد بوی نامطبوع دهان جلوگیری کنند.
البته، قبل از خوردن سیب و خوراکیهای سفت، آن را ببرید تا بریسهای ارتودنسی شما تحت تاثیر قرار نگیرند.
پروبیوتیکهای خوراکی مصرف کنید
گفتنی است که با استفاده از مکملهای پروبیوتیک شما میتوانید تعادل بهتری در دهان خود ایجاد نمایید. ممکن است در مورد پروبیوتیکهای دستگاه گوارش و روده شنیده باشید که به تعادل باکتریها در روده کمک میکنند.
افراد عموما این پروبیوتیکها را برای کنترل باکتریهای دستگاه گوارش مورد مصرف قرار میدهند. استفاده از پروبیوتیک معمولا در قرصهایی که برای بوی نامطبوع دهان طراحی شدهاند، رایج است.
این قرصها بهصورت جویدنی عرضه میشوند و وقتی در دهان قرار میگیرد، مادهای ترشح میشود که باعث میشود از بوی نامطبوع دهان و دندان جلوگیری گردد.
استفاده از مکملهای پروبیوتیک به مدت سه ماه میتواند به جلوگیری از بوی نامناسب دهان و رشد باکتریها در ناحیه دهان و دندان کمک کند.
ارتودنسی و بوی بد دهان
افرادی که دندانهای خود را ارتودنسی میکنند ممکن است که با بوی بد دهان روبرو شوند. به طور کلی، بروز بوی بد دهان در هنگام ارتودنسی در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان اتفاق میافتد.
اما شما میتوانید با رعایت نکاتی مانند رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از دهانشویه، رعایت رژیم غذایی مناسب و مصرف پروبیوتیکهای خوراکی از بوی بد دهان خود جلوگیری کنید.