احتمالا برای شما هم پیش آمده است که پس از استفاده از مسواک، نخ دندان و حتی خلال دندان، باز هم احساس تمیزی در دهان خود نداشته باشید و بوی بد آن را حس کنید. در این زمان، استفاده از یک محلول درمانی تحت عنوان دهانشویه، میتواند مشکل شما را حل کند.
دهانشویهها انواع مختلفی دارند که بر اساس ترکیبات سازنده و نوع مصرفشان، تقسیم بندی میشوند؛ به طور مثال از دهانشویه برای عفونت لثه، عفونت دندان یا رفع بوی بد دهان میتوان استفاده کرد.
دهانشویه چیست؟
دهانشویه، یک محلول است که برای سلامت و بهداشت دهان و دندان از آن استفاده میکنند.
این ماده با داشتن خواص ضد باکتریایی و تولید رطوبت، بوی بد دهان را از بین میبرد و افراد میتوانند به راحتی آن را با نسخه پزشک یا بدون آن، از داروخانه خریداری کنند.
البته آنچه که باید در هنگام استفاده از دهانشویه مورد توجه قرار بگیرد؛ این است که نباید از آنها به عنوان جایگزین مسواک استفاده کرد و فقط برای ضدعفونی کردن کامل دهان، میتوان از آن به همراه مسواک زدن استفاده نمود.
انواع دهانشویه
دهانشویه به طور کل به دو دسته بهداشتی و درمانی تقسیم میشود.
دهانشویه بهداشتی، برای حذف مواد غذایی و باکتریها، رفع بوی بد دهان و ایجاد رطوبت استفاده میشوند و دهانشویه درمانی علاوه بر موارد گفته شده، در ضدعفونی کردن، درمان بیماریهای دهان و دندان و از بین بردن پلاکهای دندانی نیز موثر هستند.
دهانشویه درمانی
دهانشویه درمانی به دلیل داشتن ترکیبات مختلف، بهترین دهانشویه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، درمان عفونت دندان و درمان التهاب لثه به شمار میآید. از انواع مختلف دهانشویههای درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دهانشویه ضدعفونی کننده
دهانشویههای ضدعفونی کننده برای از بین بردن پلاکهای دندانی استفاده میشوند. این پلاکها از تجمع بیش از حد باکتریها به وجود میآیند و در واقع این دهانشویهها میتوانند باکتریها را از بین ببرند. مواد تشکیل دهنده دهانشویههای ضدعفونی کننده شامل آنتی بیوتیک، مواد پیشگیری کننده از چسبیدن پلاک به دندان چربی ضروری میشوند.
دهانشویه حاوی فلوراید
فلوراید، بهترین ماده برای افزایش مقاومت دندان و جلوگیری از پوسیدگی آن است. دهانشویه حاوی فلوراید نیز این خواص را داشته و برای افراد بالای 8 سال که در معرض پوسیدگی دندان هستند، تجویز میشود تا روند پوسیدگی آنها را کند سازد. تاثیر فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی به قدری عمیق است که دندان پزشکان توصیه میکنند افراد از خمیر دندانهای حاوی این مواد استفاده کنند.
دهانشویه حاوی کلرهگزیدین
دهانشویه کلرهگزیدین برای عفونت دندان، لثه و به طور کل عفونتهای دهان و دندان بسیار موثر است. کلرهگزیدین موجود در این دهانشویه، به عنوان بهترین مبارز با باکتریها و قارچهای دهان و دندان شناخته میشود و حتی علاوه بر درمان عفونتهای اولیه، برای پیشگیری از بروز عفونتهای ثانویه نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین بخوانید: هزینه ارتودنسی دندان در تهران
کاربردهای دهانشویه
دهانشویهها به دلیل ترکیبات مختلفشان، کاربردهای گستردهای نیز دارند. برخی از این کاربردها شامل موارد زیر میشوند:
جلوگیری از پوسیدگی دندانها
باکتری، مواد غذایی باقیمانده و پلاک از مهمترین عوامل ایجاد پوسیدگیهای دندانی هستند. استفاده از دهانشویه، مخصوصا دهانشویه حاوی فلوراید و مواد ضد باکتریایی، به خوبی میتواند این عوامل را از بین برده و از پوسیدگی و خرابی دندانها جلوگیری نماید.
رفع بوی بد دهان
رفع بوی بد دهان، اصلیترین دلیل افراد برای استفاده از دهانشویه بوده و آنها همواره در پی بهترین مارک دهانشویه برای بوی بد دهان خود هستند.
نکته مهم در این مورد این است که بوی بد دهان میتواند در اثر عوامل مختلفی همچون عفونت، باکتری و موارد دیگر ایجاد شود که هرکدام درمان خاص خود را نیاز دارند و دهانشویه میتواند به بهبود و رفع بوی بد کمک نماید.
اما اگر بوی بد دهان دلیلش مشکلات گوارشی و معده باشد، دهانشویه درمان کوتاه مدت بوده و باید به دنبال رفع عوامل اصلی باشید.
عفونت دندان
در این فایل صوتی دکتر سهراب آصفی درباره تاثیر دهانشویه کلرهگزیدین بر عفونت دندان توضیحات مفصلی را ارائه میدهند. به طور خلاصه دهانشویه کلرهگزیدین بر عفونت دندان و لثه تاثیر گذار است.
زمانی که از این دهانشویه استفاده میشود خونریزی و التهاب لثه به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
درمان عفونت دندان از کاربردهای دیگر دهانشویه است. برای درمان این نوع عفونت، دندان پزشکان علاوه بر تجویز آنتی بیوتیکها، از دهانشویه نیز برای اثر گذاری بیشتر و درمان سریعتر نیز استفاده میکنند.
التهاب لثه
التهاب لثه، یکی از شایعترین بیماریهای دهان و دندان است که از سنین پایین افراد را درگیر خود میکند. یکی از درمانهای انتخابی این بیماری، استفاده از دهانشویههای درمانی و مخصوصا دهانشویههای حاوی کلرهگزیدین است. بهترین دهانشویه برای التهاب لثه کودکان نیز باید دارای کلرهگزیدین و فاقد الکل و مواد قوی دیگر باشد.
همچنین بخوانید: بهترین متخصص ارتودنسی در تهران
نحوه مصرف دهانشویه
نحوه مصرف دهانشویههای مختلف بر روی آنها ذکر شده است و اگر پزشک نیز دهانشویه را برای شما تجویز کند؛ حتما نحوه مصرف آن را نیز به شما آموزش میدهد. اما به طور کل دهانشویه باید پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، به اندازه 3 تا 5 قاشق و به مدت 30 ثانیه در دهان غرغره و سپس به بیرون ریخته شود.
یکی از تکنیکهای موثر و مناسب ترکیب دهانشویه و نخ دندان است که در این فایل صوتی دکتر سهراب آصفی درباره روند اجرایش توضیحات مفصلی ارائه میکنند:
مزایا و معایب استفاده از دهانشویه
امروزه مصرف دهانشویه بسیار رایج است و یکی از محبوترین محصولات درمانی مرتبط با دهان و دنان محسوب میشود. استفاده از این محصول نیز مانند مصرف تمام محصولات درمانی، مزایا و معایب خاص خود را به همراه دارد که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
مزایای مصرف دهانشویه
از مزایای مصرف دهانشویه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دهانشویه میتواند بوی بد دهان را رفع کند.
- دهانشویه کلرهگزیدین در کنار آنتی بیوتیک، بهترین درمان و بهترین دهانشویه برای عفونت دندان است.
- دهانشویه علاوه بر درمان التهاب لثه، میتواند در پیشگیری از بروز آن نیز موثر باشد.
- دهانشویه، خشکی دهان را درمان کرده و باعث رطوبت آن میشود.
- دهانشویه میتواند جرم دندانها را از بین برده و باعث سفیدی آنها شود.
- در جنبه درمانی دهانشویه، میتوان درمان زخمهای دهانی را نیز لحاظ کرد.
- دهانشویهها از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و در صورتی که فردی در معرض پوسیدگی باشد، روند آن را کند میکنند.
معایب مصرف دهانشویه
مزایای مصرف دهانشویه کاملا از معایب آن پیشی گرفتهاند و تعداد معایب آن محدود و بیشتر بستگی به نحوه مصرف خود فرد دارد. برخی از معایب مصرف دهانشویه شامل موارد زیر میشوند:
· در صورت مصرف طولانی مدت از دهانشویه حاوی کلرهگزیدین که بهترین دهانشویه برای التهاب لثه و عفونت دندان است، عوارضی همچون تغییر رنگ دندانها و خشکی دهان به وجود میآیند.
· استفاده از دهانشویه برای افراد زیر 6 سال به دلیل الکل و فلوراید موجود در آنها ممنوع است و در صورت مصرف، عوارض جبران ناپذیری به جای میذارد.
· دهانشویههای حاوی الکل، امکان بروز حساسیت بالایی دارند.
انتخاب بهترین دهانشویه برای عفونت
استفاده از دهانشویه برای سفید شدن دندانها، رفع بوی بد دهان و جلوگیری از پوسیدگی امری معمولی است و در هر داروخانهای میتوان دهانشویه مخصوص آنها را پیدا کرد. اما وقتی مواردی همچون عفونت دندان و التهاب لثه پیش میآید، دیگر نمیتوان فقط به داروخانه مراجعه کرد و دهانشویه مناسب آن را خریداری نمود؛ بلکه باید برای مشاوره و انتخاب بهترین دهانشویه برای عفونت، به دندان پزشک مراجعه نمود.
از چه سنی دهانشویه برای کودکان استفاده شود؟
در مورد اینکه آیا میتوان از دهانشویه برای کودکان استفاده نمود یا خیر، بستگی به کودک دارد که آیا در شرایط سنی هست که به درستی خودش مسواک بزند و کف حاصل از مسواک زدن در دهان نگه دارد و قورت ندهد؟
اگر کودک این شرایط را ندارد استفاده از دهانشویه برای او مناسب نیست. چون خوردن دهانشویه میتواند اثرات نامطلوبی بر سیستم گوارش وی بگذارد.
با استفاده از دهانشویه، سلامت دهان و دندان خود را تضمین نمایید
دهانشویه، یک محلول درمانی برای حفظ سلامت دهان و دندان است که افراد برای رفع بوی بد دهان، رفع خشکی دهان، درمان عفونت دندان و درمان التهاب لثه از آن استفاده میکنند. دهانشویهها انواع مختلفی دارند که به طور کل به دو دسته بهداشتی و درمانی تقسیم میشوند. دسته بهداشتی برای رفع بوی بد دهان و مرطوب ماندن دهان و دسته درمانی برای درمان عفونتها و پیشگری از پوسیدگی مصرف میشود.
مصرف دهانشویه، مزایای بهداشتی و درمانی گستردهای دارد؛ ولی مصرف بی رویه و خارج از استاندارد آن نیز میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد. همانطور که اشاره شد، دهانشویه برای عفونت لثه و دندان استفاده میشود. بهتر است قبل از مصرف این محصول درمانی، برای انتخاب دهانشویه مناسب به پزشک مراجعه کنید و درمان دهان و دندان خود را زیر نظر آن ادامه دهید.
5 پاسخ
دندان کشیدم دهانم عفونت داره و بوی بدی میکنه
یه دهانشوی برای بوی بد و عفونت میخواستیم چه پیشنهادی دارید
سلام وقتتون به خیر،میخواستم بدونم از دهانشویه کلروهگزدین چند بار در هفته میشه استفاده کرد؟
مثلا اگر دو روز در هفته از کلروهگزیدین استفاده کنم میشه از دهانشویه دیگه در روزهای دیگه استفاده کرد؟
سلام مادرم دندان ایمپلنت کردن و پایین دندان عفونت کرده و بویی شبیه بوی دارو میده از کلرو هگزیدین استفاده کردن بهتر نشد
به خاطر عفونت گوش و گلو و دندان یک دهانشویه ضد باکتری معرفی بفرمایید
سلام وقتی از محلول دهان شویه استفاده میکنم دچار التهاب لثه عفونت میشم