Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

کیست دندان

در زندگی روزمره، حفظ سلامت دهان و دندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. زمانی‌که به مسائل مرتبط با دهان و دندان فکر می‌کنیم، موضوعاتی همچون پوسیدگی، حساسیت دندان، کشیدن دندان عقل، پوسیدگی، مواجهه با انواع کیست دندان، آبسه‌های دندانی و دیگر بیماری‌های مرتبط با دهان و دندان، به ذهن می‌آیند.

کیست دندان یکی از موضوعاتی است که ممکن است با آن روبرو شوید و شما را بسیار اذیت کند. در این مقاله به بررسی و عوامل ایجاد کیست دندان و … می‌پردازیم.

در این صوت دکتر سهراب آصفی درباره کیست دندان و اینکه آیا باعث سرطان می‌شود یا خیر توضیحاتی ارائه نمودند.

آیا کیست دندان باعث سرطان می‌شود؟

کیست دندان چیست؟

کیست دندان یک محفظه مایع که در حول ریشه دندان ایجاد می‌شود. دلیل ایجاد این کیست عفونت دندان است. با تشکیل کیست دندان، علائمی چون درد، تورم و تخریب بافت‌های اطراف دندان را می‌توان مشاهده کرد.

تشخیص این بیماری از طریق امراض دهان و فرآیندهای پرتودنتی امکان‌پذیر است. این وضعیت ناخوشایند باعث مخاطراتی برای سلامت دهان می‌شود و نیاز به درمان دارد.

در اکثر موارد این کیست با درمان‌های ریشه قابل حل شدن است و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی‌کند.

اما طبق مطالعاتی که انجام شده است، اگر مدت زمانی که این کیست درمان نشده و در دهان باقی بماند خیلی زیاد مثلا بیش از یکسال باشد، در این حالت احتمال در معرض تومورها و بدخیمی‌ها بودن بیشتر می‌شود.

علائم کیست دندان

آگاهی از علائم کیست دندان امری حیاتی است. هرگونه درد، تورم، یا تغییرات در دندان باید به دندانپزشک گزارش شوند تا اقدامات لازم برای تشخیص و درمان به موقع صورت گیرد. با رعایت این نکات و اطلاعات، می‌توانید به سلامت دهان خود دقت کنید و از مشکلات جلوگیری کنید. این علائم عبارتند از:

درد موضعی

یکی از علائم اصلی کیست دندان، درد موضعی است. این درد معمولاً در ناحیه ریشه دندان یا اطراف آن احساس می‌شود و ممکن است به صورت خفیف تا شدید و پراکنده یا پیوسته باشد.

تورم و قرمزی

کیست دندان می‌تواند باعث تورم و قرمزی در منطقه اطراف ریشه دندان شود. این تورم ممکن است تا حدی باشد که دندانپزشک به راحتی با مشاهده آن را تشخیص دهد.

تغییر در رنگ دندان

دندان‌های مبتلا به کیست ممکن است تغییر رنگ داشته باشند. این تغییرات معمولاً به سمت کمرنگ شدن یا حتی مشکی شدن دندان پیش می‌رود.

حساسیت به گرما و سرما

کیست دندان می‌تواند باعث حساسیت دندان به مواد گرم یا سرد شود. این حساسیت ممکن است به صورت لحظه‌ای یا پیوسته باشد.

تخریب بافت‌های اطراف دندان

با گسترش کیست، ممکن است بافت‌های اطراف دندان تخریب شده و باعث شکاف‌ها یا حتی تغییر شکل دندان گردد.

انواع کیست دندان

انواع کیست دندان

کیست‌های دندانی مشکلات پرتودندانی هستند که ممکن است در اطراف دندان‌ها یا در ناحیه فک و صورت ایجاد شوند. این کیست‌های فک معمولاً به صورت کیست‌های ادنتوژنیک کراتوسیست، فولیکولار و پری اپیکال شناخته می‌شوند و ممکن است بدون علائم ظاهری خاص به وجود آیند. در ادامه، به برخی از انواع کیست‌های دندانی پرداخته خواهد شد:

کیست ادنتوژنیک کراتوسیست

کیست ادنتوژنیک کراتوسیست یک نوع کیست دندانی است که عمدتاً در ناحیه خلفی فک پایین ظاهر می‌شود. این نام ترسناک به رغم شدت آن، در ابعاد تقریباً مشابه سایر کیست‌های دندانی است. برای تشخیص دقیق این کیست، دندانپزشکان از روش‌های بیوپسی، آنالیز میکروسکوپی و رادیوگرافی استفاده می‌کنند.

علت دقیق بروز کیست ادنتوژنیک کراتوسیست مشخص نیست، ولی چندین نظریه مطرح شده که ممکن است منبع این نوع کیست را توضیح دهد.

بعضی از دندانپزشکان اعتقاد دارند که این کیست در مکانی ظاهر می‌شود که باید دندان در آنجا قرار می‌گرفته و وظیفه طبیعی آن پرکردن جای دندان از دست‌رفته است.

همچنین، برخی دندانپزشکان به  این عقیده‌اند که این کیست یک تومور خوش‌خیم است که از بافت دندان آسیب‌دیده یا مرده نشات می‌گیرد.

راه تنها برای درمان این کیست، جراحی برداشتن آن است. با توجه به خاصیت عودکنندگی کیست ادنتوژنیک کراتوسیست، پس از جراحی، دندانپزشکان معمولاً داروهای لازم را هم تجویز می‌کنند. این رویکرد جامع بهداشت دهان و درمان این کیست، سلامت دهان را تضمین می‌کند.

کیست فولیکولار دندان

کیست فولیکولار، به طور عمده در اطراف دندان‌های عقل نهفته شکل می‌گیرد. علت اصلی ایجاد این نوع کیست، فشاری است که دندان در حال رشد و وارد شدن به لثه ایجاد می‌کند.

این فشار باعث جلوگیری از جریان طبیعی خون می‌شود و در نتیجه، مایع بین بافت غشای مینا و قسمت تاجی دندان جمع می‌شود. این مایع باعث به وجود آمدن التهاب و عفونت می‌شود که اکثراً به شکل یک کیست دنتیژروس یا فولیکولار خود را نمایان می‌سازد.

تنها روش موثر در درمان کیست فولیکولار، خارج کردن دندان و جراحی برای برداشتن کیست است. انجام این جراحی ضروری است تا از عفونت جلوگیری شده و سلامت دهان حفظ شود. از آنجایی‌که این نوع کیست‌ها ممکن است به سرعت بزرگ شوند و به مشکلات جدی‌تری منجر شوند، اقدام سریع به درمان آن‌ها اهمیت دارد.

کیست پری اپیکال

کیست پری اپیکال یا کیست انتهای ریشه، به عنوان شایع‌ترین نوع کیست دندان تشخیص داده می‌شود.

کیست دندان پی آپیکال

این واژه‌ها در واقع تفاوت‌های نام‌گذاری بر اساس محل ایجاد کیست را نشان می‌دهند. این نوع کیست اغلب در نتیجه تخریب یا نکروز بافت پالپ دندان ایجاد می‌شود.

پالپ، بخش حیاتی و حساسی از دندان است که در داخل کانال ریشه قرار دارد و شامل مویرگ و بافت عصبی است.

وقتی که پالپ دندان به دلیل پوسیدگی یا آسیب جدی آسیب می‌بیند، التهاب به وجود می‌آید و معمولاً در انتهای ریشه، کیست‌هایی به نام کیست پری اپیکال شکل می‌گیرند.

درمان کیست پری اپیکال، عمدتاً به درمان ریشه دندان متکی است. اگر درمان موثر نباشد، دندان مرده باید خارج شود.

به منظور جلوگیری از بازگشت التهاب یا عفونت، پس از درمان اصلی، پر کردن ناحیه ضروری است. دندان‌پزشکان معمولاً از روش رتروگراد کانال ریشه بهره می‌برند تا اطمینان حاصل شود که خطر تهاجم باکتری‌ها به ناحیه ایجاد کیست مجدد برطرف شده است.

این رویکردهای پیشرفته در دندانپزشکی، نه تنها به درمان موثر، بلکه به حفظ سلامت دهان نیز کمک می‌کنند.

خطرات احتمالی ترکاندن کیست دندان

ترکاندن کیست دندان می‌تواند با خطراتی همراه باشد که نیازمند مداخله و مراقبت دندانپزشکی است. این اقدام ممکن است به عفونت منطقه مبتلا منجر شود و باعث تورم، درد، و گاهی حتی تب گردد.

علاوه بر این، اگر ترکاندن کیست دندان به وسیله جراحی ناپایدار یا مداخله ناصحیح صورت گیرد، خطرات جراحی افزایش خواهد یافت. این شامل خطر خونریزی، ایجاد زخم و احتمال ایجاد عفونت در محل ترکیدگی می‌شود.

همچنین، ترکاندن کیست ممکن است باعث گسترش عفونت به سایر مناطق فک یا صورت شود که مشکلات جدی‌تری را ایجاد می‌کند. در نتیجه، هرگونه ترکیدگی کیست دندان باید تحت نظر دندانپزشک قرار گیرد و در صورت نیاز، مراقبت و درمان مناسب اعمال گردد.

اگر شما فکر می‌کنید که ممکن است کیست دندان داشته باشید، بهتر است به یک دندان‌پزشک مراجعه کنید. او می‌تواند تشخیص دقیق بر روی وضعیت شما بگذارد و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند در ادامه به چند مورد از خطرات احتمالی کیست دندان اشاره می‌شود:

  • دردهای شدید: کیست دندان می‌تواند باعث دردهای شدید در منطقه دهان شود که تأثیر منفی بر کیفیت زندگی روزمره داشته باشد.
  • تخریب بافت‌های اطراف: گسترش کیست ممکن است منجر به تخریب بافت‌های اطراف دندان شده و به تدریج به مشکلات جدی‌تری منجر شود.
  • گسترش عفونت: عدم درمان به موقع ممکن است باعث گسترش عفونت به سایر مناطق دهان شده و به دنبال آن به بدن کلی آسیب برسد.
  • گسترش به سایر مناطق: در صورت عدم درمان، ممکن است کیست از منطقه دندان به سایر مناطق دهان یا حتی به دیگر بخش‌های بدن گسترش یابد.
  • آسیب به دندان‌ها: کیست دندان ممکن است به دندان‌های اطراف فشار زیادی وارد کند و باعث آسیب آن‌ها شود.
  • شکستگی دندان: کیست دندان می‌تواند باعث ضعیف شدن دندان‌های اطراف و افزایش احتمال شکستگی آن‌ها شود.

آیا کیست دندان باعث سرطان می‌شود؟

سرطان ریشه دندان به وضعیتی اشاره دارد که سلول‌های خود دندان با خودی یا با اطراف آن تبدیل به سلول‌های سرطانی می‌شوند. به طورکلی، کیست دندان به طور مستقیم با ایجاد سرطان مرتبط نیست.

اما، عدم مدیریت و درمان به موقع کیست دندان می‌تواند منجر به تشدید عفونت و درد شود که در برخی موارد ممکن است تأثیرات جانبی داشته باشد. در واقع عفونت‌های دندانی و کیست‌های ریشه دندان ممکن است زمینه‌ای برای تبدیل سلول‌ها به سلول‌های سرطانی فراهم کنند.

با مشاوره و پیگیری منظم، می‌توان از این خطرات پنهان جلوگیری کرد و سلامت دهان را حفظ نمود. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره حرفه‌ای، همواره به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

برای معاینه رایگان دندانپزشکی با دکتر آصفی کافیست فرم رزرو نوبت معاینه رایگان را تکمیل نمایید.

آیا دندانی که کیست دارد باید کشیده شود؟

تصمیم در مورد اینکه آیا دندانی که کیست دارد باید خارج شود یا نه، به میزان تأثیر کیست بر دندان و سایر عوامل مرتبط با سلامت فرد بستگی دارد. در مواردی که کیست اندازه‌ای کوچک دارد و تأثیر چندانی بر دندان ندارد، امکان مداومت با درمان‌های دارویی یا روش‌های دندانپزشکی دیگر وجود دارد.

در برخی مواقع، ممکن است که کیست دندان به گونه‌ای بزرگ شود که باعث تخریب بافت دور دندان، عصب‌ها و استخوان شود. در چنین شرایطی، خارج کردن دندان توصیه می‌شود تا از گسترش عفونت جلوگیری شود و سلامت دهان حفظ شود.

درمان کیست دندان

درمان کیست دندان کودکان و بزرگسالان باید به موقع انجام شود. ابتدا، بررسی دقیقی از وضعیت کیست و تأثیرات آن بر رشد و توسعه دندان‌ها و بافت‌های اطراف انجام می‌شود. برخی از روش‌های معمول درمان کیست دندان کودکان و بزرگسالان شامل جراحی برداشتن کیست، اصلاح بافت‌های اطراف و در مواردی که ممکن است دندان‌ها تحت تأثیر قرار گرفته باشند، اقدامات جراحی برای حفظ دندان‌ها است.

دندانپزشکان در انجام هرگونه جراحی یا درمان، به اهمیت حفظ سلامت دهان و جلوگیری از احتمال بازگشت کیست تاکید دارند. همچنین، پس از جراحی، ممکن است دندانپزشک توصیه‌هایی برای مراقبت مداوم دهان و پیگیری منظم فرآیند درمانی ارائه کند تا سلامت دهان حفظ شده و از مشکلات جدید جلوگیری گردد.

به طور کلی درمان کیست دندان یک فرآیند حیاتی است که نیاز به شناخت دقیق از ساختار کیست و استفاده از روش‌های موثر دارد. در ادامه به بررسی جزئیات و راه‌های درمانی این مشکل می‌پردازیم:

۱. مراجعه به دندانپزشک:

مراجعه به دندانپزشک اولین گام مهم در درمان کیست دندان است.

۲. تصویربرداری:

استفاده از تصویربرداری، به دندانپزشک کمک می‌کند تا ساختار دقیق کیست و اندازه آن را مشخص کند.

همچنین بخوانید: آیا اشعه رادیوگرافی دندانپزشکی عوارض دارد؟

۳. معالجه دارویی:

برخی از کیست‌ها ممکن است با معالجه دارویی بهبود یابند. دندانپزشک ممکن است داروهای ضد التهاب یا آنتی‌بیوتیک را تجویز کند.

۴. درمان جراحی:

در صورت لزوم، روش‌های جراحی مانند انتخاب کیست، از بین بردن بافت‌های تخریب‌ شده و پاکسازی منطقه انجام می‌شود. این جراحی می‌تواند به صورت سنتی یا با استفاده از تکنیک‌های مینیمال-اینوزیون اجرا شود.

۵. رفع علل اصلی:

درمان کیست دندان نه تنها به برطرف کردن علائم، بلکه اصلاح علل اصلی نیز تمرکز دارد. این شامل درمان عفونت دندانی یا مداومت درمان آسیب دیدگی به دندان است.

۶. پیگیری و نظارت:

پس از درمان، پیگیری و نظارت دوره‌ای با دندانپزشک ضروری است تا اطمینان حاصل شود که کیست دندان بهبود یافته و بازگشت نکرده است.

آیا عفونت دندان باعث سرطان می‌شود؟

کیست دندان یکی از مشکلاتی است که هر فردی ممکن است با آن روبرو شود.  ایجاد کیست دندان یک واقعیت ناخوشایند است که نیاز به مراقبت دقیق از سلامت دهان دارد و در صورت نیاز به درمان، بهتر است به زودی اقدام شود.

حفظ بهداشت دهان و مراجعات دوره‌ای به دندانپزشک ضروری است تا سریع‌تر از وجود کیست‌های دندانی آگاه شویم.

درمان به موقع و پیگیری‌های دندانپزشکی منظم می‌توانند از پیشگیری و کاهش خطرات مرتبط با کیست‌های دندانی کمک کنند.

به عنوان یک مسئله جدی در حوزه دندانپزشکی، شناخت دقیق از انواع کیست‌های دندان و درمان‌های مؤثر ضروری است تا سلامت دهان افراد حفظ شود.

همچنین بخوانید
پرسش و پاسخ دندانپزشکی

سوالات متداولی که ممکن است برای شما وجود داشته باشد در این صفحه پاسخ دادیم، اگر سوالی دیگری علاوه بر

هزینه ارتودنسی

هزینه ارتودنسی در سال 1403 در شرق تهران به شرح جدول ذیل می‌باشد. نوع ارتودنسی هزینه ارتودنسی ارتودنسی ثابت دو

4 پاسخ

  1. سلام دندون پایینم کیست کرده انگار یه چیز سفتی هست خیلی درد داره

  2. من دندون شماره ۲ازچپ ریشش دچارکیست هست و۱روزی میشه که دردمیکنه ودکتراگفتن عکس سی تی اسکن بگیرم وبایدجراحی بشه میشه چندتادکترخوب بهم معرفی کنید

  3. سلام عالی مخصوصا تصاویردر مصداق و مفهوم برای عوام مفیده.تشکّر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کیست دندان چیست؟
راهنمای مطالعه

برای رزرو وقت با دکتر سهراب آصفی لطفا فرم زیر را تکمیل کنید در اسرع وقت پذیرش کلینیک برای قطعی کردن نوبت‌تان با شما تماس خواهد گرفت.

درخواست شما با موفقیت ثبت گردید. به زودی پذیرش کلینیک برای تعیین زمان معاینه و پاسخ به سوالات‌تان با شما تماس خواهد گرفت.